AudioPerfect-hifi-luidspreker-versterker-streaming-platenspeler-sacd-cd-bluray-tuner-surround-stereo
Koop geen kat in een zak

Hifi: waarom, hoe, welke en waar kopen?

Waarom hifi kopen?

Hifi koop je om 2 redenen: je wilt muziek in huis (achtergrond) of je luistert graag naar muziek (je zet je er ook voor). Wie echt luistert naar muziek kan tegelijk ook “audiofiel” zijn (liefhebber of zelfs fanaat van hifi).

Maar je hoeft niet audiofiel te zijn om erg van muziek te kunnen genieten en goeie hifi aan te schaffen.

En je hebt ook echt geen perfect gehoor nodig om verschil te horen met betere hifi.

Muziek op de achtergrond of echt gaan zitten luisteren zijn allebei ontspannend en plezierig, maar in het tweede geval is de ervaring veel intenser en emotioneler.

Muziek is ook een verbindende factor, zowel tussen de luisteraar en de muziek als tussen de luisteraars onderling.

Muziek kan zelfs helend werken (vanwege het ontstressend effect).

Piega-Coax511-luidsprekers

Hoe hifi kopen?

Bepaal eerst voor jezelf zoveel mogelijk wat je nodig hebt, wat je graag zou willen bereiken en bepaal min of meer het budget dat je wilt spenderen. Bijvoorbeeld: muziek in 1 ruimte of meerdere, muziek in stereo of surround, luidsprekers inbouw, op een kast/plank, op een voet of vloerstaand, toestellen vrijstaand of in een kast, … Welke muziekbronnen wil je aansluiten? Moet je TV of projector geïntegreerd worden? Waar ga je zitten luisteren (en is dat wel de beste plek)? Enzovoort enzoverder.

Vanaf dan kan je ofwel op zoek naar informatie of je kan tot aankoop overgaan. Voor sommige mensen is het hele zoekproces erg uitgebreid en deel van het plezier. Andere mensen willen liever snel de juiste aanschaf doen en binnenkort beginnen genieten van de muziek. Maak uit voor jezelf wat je het leukste lijkt.

Internet is uiteraard een onuitputtelijke bron, maar bedenk dat elke internetbron partijdig is en nooit helemaal betrouwbaar. Je hebt informatie van de sector zelf: de fabrikanten, distributeurs en dealers. Er zijn de gespecialiseerde media (die leven van advertentie-inkomsten van de sector) en internetfora (een oerwoud aan meningen en ervaringen, zowel van echte kenners als van mensen die denken dat ze er iets van kennen). Neem dus alle informatie altijd met de nodige kritische blik en een korreltje zout.

Je kan beroep doen op mensen die jou al eerder betrouwbaar hielpen met hifi. Bezoek 1 of meer hifidealers en praat over je wensen en hoe zij er tegenaan kijken en welke adviezen ze je geven. Zo vorm je je een betere kijk op je wensen en hoe ze oplosbaar zijn.

Musical-Fidelity-M6Si-versterker

Welke hifi kopen?

Ga je voor achtergrondmuziek, dan is de kwaliteit van je hifisysteem niet zo belangrijk. Prijs, design en gebruiksgemak zullen doorwegen. Waarschijnlijk wil je zo weinig mogelijk toestellen en luidsprekers, althans zichtbaar.

Wil je echt luisteren, dan ga je voor kwaliteit. Kwaliteit in hifi vertaalt zich uiteraard in zekere zin in de prijs, maar vooral in finesse van je muziek: de 'high fidelity' of getrouwheid aan wat de opname te bieden heeft. Waarschijnlijk mag je hifi ook deels of helemaal zichtbaar zijn. Veel hifi bestaat uit grote luidsprekers en toestellen en een pak bekabeling. Weet dat er ook daarin erg veel varianten zijn, maar besef dat een zekere aanwezigheid in je interieur nu eenmaal deel uit maakt van de “echte” hifi. Zoek samen met de dealer naar wat voor jou wenselijk/aanvaardbaar is.

In een gesprek met de dealer kan je de wildernis aan hifiproducten vernauwen tot wat kan voldoen aan je wensen.

muziek-langspeelplaat-LP-genieten-ontspannen-relaxen

Waar hifi kopen?

Je kunt hifi kopen op internet vanwege de vaak lagere prijzen, maar besef dat je dan ook aangewezen bent op de internetwinkel voor service en ondersteuning. Het is ook niet ernstig om eerst aan de laagste prijs op internet te kopen en bij een defect of een gebruiksvraag bij de dealer in je buurt aan te kloppen.

Echte hifi koop je best bij een gespecialiseerde hifidealer, omdat je dan makkelijker en sneller geholpen wordt bij vragen en problemen. Vraag vooraf aan de dealer hoe hij jou zal ondersteunen als je wat voor zou hebben.

Als je bij een hifi-dealer koopt, dan gebeurt dat meestal in de winkel, maar dat heeft een groot nadeel: jijzelf loopt het risico te kopen met je ogen (bv. een groot kortingsaanbod op iets wat je er ziet staan) of af te gaan op hoe goed iets klinkt in de winkel. En er wordt niet genoeg rekening gehouden met jouw ruimte: de grootte, vorm en aankleding van je luisterplek is cruciaal voor de juiste keuzes. Daarom stel ik graag voor altijd een plaatsbezoek uit te voeren.

Piega-Coax511-luidsprekers