07 - Digitaal-analoog-convertors (DAC)

DAC's vind je tegenwoordig in quasi alle apparaten die muziek of geluid weergeven: je smartphone, tablet, computer, je TV, het navigatiesysteem van je wagen, ... Ze zetten geluid in digitale (nullen en enen) elektrische codering om naar analoog elektrisch signaal, zodat een versterker het kan versterken en naar luidsprekers sturen.

In DAC's zitten grote kwaliteitsverschillen. Hoe beter je hifiset, hoe hoger ook je DAC van kwaliteit moet zijn, anders wordt het een zwakke schakel in de keten. Een elektrische nul of één blijft nog steeds een elektrisch signaal en de overgang van een nul naar een één gaat niet zonder stijg- of daaltijd. Er zijn dus momenten waarop het digitaal signaal - indien op het verkeerde moment geïnterpreteerd - nul noch één is. Omzetten van die codering is dus een delicate zaak. Het verschil uit zich in de finesse van wat je te horen krijgt, al naargelang de storingen die ontstaan tijdens die omzetting.

Wij hebben dan ook een ruim gamma aan afzonderlijke audiofiele DAC's, van heel betaalbaar tot zeer duur.
Soms bevatten andere toestellen, zoals versterkers, ook een DAC. Dat kan een redelijke tot soms zeer goeie DAC zijn trouwens.